0

Zodoende ben ik met mijn vragen en pen en papier als mijn wapen de stad Maastricht in getrokken en ben ik mensen gaan interviewen. Ik wou erachter komen of mensen misschien dezelfde ervaringen hadden gehad als ik.

 

Ik had verwacht dat er op zijn minst een paar mensen zouden zijn met dezelfde ervaring als ik, Echter bleek dit niet zo te zijn. Wel zeiden veel geïnterviewde dat ze dit gedrag hadden gezien bij andere ouders en zich hieraan stoorde. Ook vonden ze het erg verveld voor die kinderen. Over het algemeen vinden de geïnterviewde ouders dat ze betrokken zijn bij de sport van hun kind en dat ze dit ook erg belangrijk vinden. En dat aanmoedigen geen kwaad kan. Daarnaast vinden ze doorgaans lol belangrijker dan dat hun kind presteert of niet.

 

Na de interviews begon ik me af te vragen of iedere ouder wel eerlijk antwoorden of dat iedere ouder dezelfde antwoorden zouden geven. Uit het programma ‘Heibel langs de lijn’ en het YouTube filmpje ‘Denken ouders en kinderen hetzelfde over sportplezier’, bleek dat de ouders die schreeuwen langs de lijn dit vaak zelf niet door hebben. Waarschijnlijk hadden die ouders uit het filmpje hetzelfde antwoord gegeven als de ouders die ik geïnterviewd heb.

Ook uit recente cijfers blijkt dat er wel degelijk kinderen zijn die hetzelfde meemaken als ik heb meegemaakt. Volgens NOC-NSF stopt zelfs de helft van de kinderen met sport omdat ze er geen plezier meer in hebben. “De druk om te presteren is te hoog voor kinderen om er nog plezier aan te beleven” zegt Nicolette Schipper-van Veldhoven, lector sportpedagogiek. Negatief coachen, schreeuwen en schelden zijn heel gewoon geworden bij o.a. het jeugdvoetbal. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 2200 ondervraagde (ouders, coaches, scheidsrechters en andere toeschouwers) die regelmatig aanwezig zijn bij wedstrijden van jonge spelers. Acht van de tien ondervraagden (79%) maken dit mee tijdens het voetbalseizoen, een kwart (27%) zelfs wekelijks. Één op de vijf (19%) van de ouders geeft toe zelf wel eens over de schreef te gaan langs de zijlijn. Echter vinden veel ouders, dat ouders die dit gedrag vertonen van het veld moeten worden gestuurd. Dit lijkt zeer zelden te gebeuren. De drempel om ouders daadwerkelijk aan te spreken blijkt hoog: bij slechts drie van de 25 clubs lijkt dit ook daadwerkelijk te gebeuren. In het afgelopen seizoen zijn bij deze clubs gemiddeld 2 tot 3 gesprekken gevoerd met ouders die zich verbaal misdroegen. En dit zijn alleen nog maar de cijfers voor verbaal geweld onder de jeugd.